Fígle výrobců krmiv – Přílohy v bezobiných krmivech


Trendem dnešní doby jsou bezobilná krmiva. I zde mají znají výrobci krmiv velice šikovné triky jak z průměrného krmiva udělat zářící hvězdu. Mezi tyto fígle samozřejmě patří kvalita surovin o které jsem psala dříve, ale takový šikovný podnikatel má v rukávu další esa.

Bezobilná krmiva mají jako přílohu buď brambory, batáty (sladké brambory) nebo luštěniny.

  • Luštěniny – levné, špatně stravitelné a rizikové

Luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin – to platí obzvláště v případě luštěninové mouky, která obsahuje podstatně více bílkoviny než samotné luštěniny. Hrách má pouze 8% bílkovin, avšak hrachová mouka může mít 24% bílkovin. Opět platí že mouky jsou méně kvalitní – ztratí se méně kvalitní surovina.

Další nástrahou luštěnin jsou stejně jako u obilnin lektiny, které poškozují střevo a nedají deaktivovat ani varem. Množství lektinů se sníží máčením, ale i přes to po granulích s luštěninami velká řada psů prdí a nadýmá se.

Obsahují kyselinu fytovou, která z luštěnin  vyvazuje železo, zinek vápník a hořčík a které tedy pes není schopen využít.

Luštěniny jsou navíc hodně málo stravitelné – jak to poznáte vy? Granule mají hodně vlákniny a Vy budete sbírat velké hromádky. Navíc – i když to výrobce nemusí uvádět – počítejte s vyšší krmnou dávkou.

Luštěniny obsahují fytoestrogeny, takže u fen mohou působit potíže s háráním, zabřeznutím či falešnou březostí.

Dalším rizikem je zaplísnění, které je opět nejrizikovější u luštěnin kde není jasně uvedený původ.

Na druhou stranu jsou např. fazole jsou močopudné, snižují krevní cukr a zvyšují látkovou výměnu. Neviděla bych to s nimi tedy tak černě. Spíše bych je doporučila jako doplněk, ne jako hlavní sacharidovou složku.

Na druhou stranu jsem ještě nikdy neřešila vyloženě alergii na luštěniny, takže zase tak špatné jak tvrdí vědci být nemohou.

  • Brambory – hodně diskutované nejen kvůli solaninu

Základním faktem je, že brambory obsahují hodně škrobu, vitamínu C,B a flavonoidů. Podle někoho zázrak, podle jiných zdrojů smrtelné nebezpečí…

Obsahují totiž toxin solanin, který nelze zlikvidovat ani tepelnou úpravou. Legislativa EU sice koriguje množství solaninu, ale normy jsou velice široké.

Starší a špatně skladované brambory mají solaninu podstatně více, takže zde opravdu, ale opravdu velký pozor na původ a kvalitu surovin. Špatné skladování samozřejmě působí také zaplísnění.

Na druhou stranu jsou podle vědců všechny glykoalkaloidy včetně solaninu silným antioxidantem a ty naopak tělu pomáhají – pokud jich není moc.

Podle některých zdrojů jsou brambory naopak úplně zázračné – rozpouštějí kyslelinu močovou a tím odlehčují kloubům, prokrvují, pomáhá s exémy, snižuje hladinu cholesterolu, léčí hepatitidu, uzdravuje ledviny…

Na konto brambor toho již vědci řekli mnoho. Sama si názory dělám ne podle věděckých studií, ale podle zkušeností a právě k tomu je velice dobré inspirovat se lidovým léčitelstvím. To bramborovou šťávu používá na léčení revma, zažívacích potíží či snižování krevního tlaku. Pokud by to nefungovalo, dávno by tyto rady vymizely.

Podle nejen mých zkušeností jsou brambory perfektní pro psy, kteří mají trávící potíže (rovnají žaludek), nezvedají krevní cukr tolik jako obiloviny – tedy jsou šetrnější ke slinivce břišní a krmiva s nimi jsou vhodná pro srovnání váhy.

Nutno říci, že jsem se také setkala se psy, kteří mají na brambory alergii. Jedná se však relativně o novinku – první se objevily asi před rokem.

Podle mého názoru tyto alergie vyvolávají málo kvalitní brambory, které se začaly objevovat v levnějších krmivech relativně nedávno. Do nedávna byly brambory výsadou dražších granulí, kde si výrobci kvalitu hlídali. Jestli je alergie na bílkovinu, solanin nebo plísně je v důsledku úplně jedno.

  • Sladké brambory (batáty) – vítěz mezi přílohami

Sladké brambory jsou jedinou přílohou v krmivech, kde se všichni shodují že se jedná o perfektní volbu.

Mají málo kalorií, hodně vlákniny, mají nižší glykemický index – jsou tedy ideální volbou pro diabetiky, obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů a jako bonus jsou přirozeně sladké – tedy chutnají.