Fígle výrobců krmiv – Obilniny v krmivech


Obilniny jsou naprosto neškodné, jsou perfektním zdrojem sacharidů a přestože je pes masožravec, jsou tedy základní složko většiny krmiv na našem trhu. Nezdá se vám to divné?

Toto je teze, na základě které výrobci krmiv tvoří většinu receptur. Realita je však tak trochu jiná… Osobně zastávám názor, že některé z obilovin jsou za předpokladu že je zvíře dobře toleruje vhodné. Pro většinu z nich však lze říci, že mají více negativ než positiv.

Obecně obilniny neobsahuj velké množství bio-aktvních látek, způsobují záněty, poškozují střevo, způsobují závislost, často jsou plné toxinů a je tedy velká šance, že se vašemu psovi lépe povede bez nich.

Život obilniny je těžký – jste snadno získatelná energie, nikam neutečete… a tak si tyto rostliny musely najít obranný mechanismus, aby nevyhynuly. Obilniny těchto mechanismů vyvinuly hned několik:

  • Kyselina fytová, která znemožňuje vstřebávání minerálů

Prvním z nich je právě kyselina fytová, která snižuje možnosti využití fosforu, vápníku, zinku a mědi (podle některých zdrojů také železa). Kyselina fytová vyváže tyto minerály také z veškeré  zeleniny, kterou jíme spolu s obilninami. Nejvíce kyseliny fytové mají hnědá rýže, divoká rýže a také pšenice. Pokud je strava bohatá na obilniny obsahující hodně kyseliny fytové, může se dokonce objevit nedostatek minerálů. Kyelina fytová není jen špatná – má potirakoviné účinky a může bránit vzniku zánětu ve střevě.

  • Lektiny, které poškozují střevo a způsobují záněty – pokud je na ně váš pes citlivý  

Lektiny jsou další velkou obranou namířenou proti predátorům. Při průchodu gastrointestinálním traktem potrava dorazí do střeva a přirozeně mírně poškodí jeho stélku. Normálně se vše zahojí dříve než se mohou objevit nějaké potíže. Střevo zůstává těsné a neporušené. Lektiny tento proces narušují.

Tak vzniká mírný zánět střev, který velice jasně vysvětluje, proč obilniny a fazole – oboje mají hodně lektinů – způsobují trávící obtíže tolika psům i lidem. Citlivost na lektin se mezi jedinci může hodně lišit. Někteří jedinci ho mohou jíst denně, aniž by se objevily nějaké potíže. U jiných se objevují záněty, bolest kloubů nebo žaludeční potíže. Většina lektinů je termolabilní, takže se deaktivují v průběhu zpracování krmiva.

  • Téměř notoricky známý lepek, jeho kolega aglutinin a další obilné bílkoviny

Lepek nepochybně patří k jednomu z nejdiskutovanějších témat dnešní doby. Co se týče celiakie – tedy alergie na lepek, nikdo nepochybuje o tom, že se jedná o skutečnou věc. Pokud se však zaměříme na citlivost na lepek u psů kteří alergii nemají, názory vědců se tříští.

Někteří badatelé tvrdí, že lepek sám o sobě působí záněty a poškozuje střevo. Jiní tvrdí, že potíží s pšenicí jsou fermentovatelné sacharidy s krátkým řetězcem a lepek je jen obětním beránkem. Podle jiných názorů škodí aglutinin, který je součástí pšeničného zrna a nejen že způsobuje záněty, ale také poškozuje mozkové buňky a to dokonce v mikroskopických dávkách. Podle posledních výzkumů by se také mohlo jednat o amylasa-trypsinové inhibitory, bílkoviny které přispívají k alergiím, astmatu, syndromu dráždivého tračníku a artritidě. Ať už je na vině cokoliv, pravdou je, že alergií na lepek nebo spřízněné bílkoviny stále přibývá.

  • Obilniny jsou velice často zaplísněné. Víte že i lidé často jedí plesnivé obilní, protože zdravého je prostě málo?

Mykotoxiny – které plísně produkují, jsou výjimečně silné karcinogeny, manipulují s hormony, poškozují orgány a působí záněty.

Nejvíce zaplísněné jsou obilniny v USA a Číně – z toho jasně vyplývá, že krmiva vyráběná v USA a ze surovin nejasného původu budou nejvíce riziková. Podle FDA se právě v USA také používá nejvíce pesticidů a nejvíce se používají právě na pšenici a kukuřici. To by samozřejmě mohlo být akceptovatelné za předpokladu, že by se snížila míra zaplísnění, ale to se jednoduše neděje. Z toho jasně vyplývá, že americká pšenice a kukuřice je často nejen zaplísněná, ale také plná pesticidů. Doporučuji se vyhnout americkým krmivům, které obsahují obilniny.

  • Obiloviny zvyšují inzulin a přispívají tak ke zvyšování hmotnosti

Zde se samozřejmě jedná o problém s vysokým množstvím sacharidů. Nehledě na úpravu zrna, sacharidy v něm se přemění na glukózu. Tělo je schopné část glukózy uložit, ale přebytky musí přeměnit v tuk. Navíc dochází k rychlému zvyšování a snižování insulinu, což působí hlad již za pár hodin po jídle. S tímto se velice často setkáváme u nejlevnějších krmiv, kdy mají psi stále hlad a přibírají na váze. Kolísání insulinu navíc zatěžuje slinivku a tím zvyšuje riziko vzniku cukrovky.

  • Bílá rýže – dobrý zdroj sacharidů – rýže je téměř čistý škrob. Neobsahuje téměř žádné živiny, ale není na ní nic špatného. Rýže má také tu výhodu, že je odolná vůči plísním.
  • Hnědá rýže – sice obsahuje lektiny a inhybitory trypsinu, ale nejedná se o termostabilní složky. Vařením se tedy vše deaktivuje. Na druhou stranu ani vařením se nelze zbavit kyseliny fytové, které má hnědá rýže opravdu hodně.
  • Quinoa – je atypická. Ve své podstatě se spíš než o zrno jedná o semeno. Obsahuje kompletní spektrum bílkovin. Je v ní však prolamin, který funguje velice podobně jako lepek. Obsahuje hodně sacharidů a není nijak zázračným zdrojem živin.
  • Pohanka –  další semeno, které vypadá jako obilnina. V základě o ní lze říci to stejné jako o quinoe. Na rozdíl od Quinoi neobsahuje kompletní spektrum bílkovin.
  • Oves (neobsahuje lepek) –  je rozhodně tou nejvhodnější obilninou. Sice neobsahuje lepek, ale je v něm avenin, který se jako lepek chová. Oves je citlivý na zaplísnění.
  • Žito – jedná se o první obilninu na tomto seznamu, která obsahuje lepek. Není tak škodlivý jako lepek v pšenici, ale stále hodně poškozuje střevo. Žito navíc obsahuje speciální typ aglutininů, které přispívají ke vzniku astma, bolesti kloubů a alergiím. Žito má navíc tendenci plesnivět.
  • Kukuřice – stejně jako většina ostatních zrnin obsahuje lepku podobný protein, který se jmenuje zein. Jedná se o nejvíce geneticky modifikovanou obilninu a používá se na ní velké množství pesticidů. Také je velice často zaplísněná a má vysoké hodnoty mykotoxinů povolené legislativou.
  • Pšenice – je tou nejhorší volbou a zdaleka ne jen kvůli obsahu lepku. Je to právě pšenice, ve které se kombinují antinutriční látky s prozánětlivým aglutininem, FODMAP (cukry, které vyživují škodlivé střevní bakterie), alergie působící amylasa trypsin inhybitory, spoustu kyseliny fytové bránící vstřebávání minerálů a také termostabilní lektiny, které nejdou zničit ani telepnou úpravou. A samozřejmě podléhá zaplísnění, přestože se používá velké množství pesticidů.

Nic není černobílé, i když na konto obilnin toho lze říci opravdu hodně. Podle mých zkušeností jsou kvalitní obilniny – zejména rýže, oves a ječmen vhodné pro obří plemena psů. Někteří psi dokonce po čistě bezobilných krmivech nedokáží udržet váhu.

Pokud chcete aby Váš miláček snížil váhu, obilninám se rozodně vyhněte. Perfektně to funguje za předpokladu, že bezobilné krmivo které zvolíte obsahuje kvalitní suroviny.

Pokud má váš miláček potíže se zvracením, často opět pomůže vyřadit obilniny a tím se vyhnout překyselení organismu. Velice častá potíž hlavně u malých a mini plemen psů.