Fígle výrobců krmiv – Matoucí deklarace


Snad každý někdy slyšel, že základním stavebním kamenem je zdraví. Je tedy jasné, že pokud pejsek bude dostávat krmivo, které zatěžuje jeho organismus, je pro něj celkově podstatně těžší udržet zdraví a nebo se dostat ze zdravotních komplikací. Ta potíž je ale v tom, že vyznat se v krmivech je velice komplikované.

Žijeme ve společnosti, kdy jsou na prvním místě spíš výdělky než zdraví psa. Na základě tohoto trendu funguje velká část výrobců krmiv. A já vám teď povím, jak je možné legálně vyrobit na první pohled velice kvalitní krmivo za málo peněz.

Každá firma má více možností jak uvádět skutečnosti týkající se složek v krmivu.  Každá země má trochu jinou legislativu – např. jinak přísné normy na maximální obsah škodlivých mykotoxinů, jiné normy na složení masových mouček a dokonce jiné normy na uvádění skutečností na obalech.  Z toho vyplývá že zjistit, co v krmivu reálně je patří k téměř nemožným úkolům.

Nemá příliš smysl řešit přesné složení, pokud nemáte základní informace. Proto vám pomohu se alespoň trochu zorientovat v tricích, které výrobci dělají aby ošálili zákazníka.

Matoucí deklarace:

  1. Když se v obchodě podíváte na pytel s krmivem, kde je na obalu jasně napsáno 70% čerstvého masa, hned si začnete představovat, jak si váš miláček pochutná. Pokud výrobce uvádí např. 70% masa, nikdy nevíte, jestli se jedná o obsah masa ve směšovací nádobě nebo v hotovém krmivu. Legální je oboje i když se jedná o naprosto odlišnou informaci. Např. výrobce uvádí 70% masa, 30% zelenina a ovoce.

Podle legislativy se musí uvádět vše sestupně, tedy ty složky nejvíce zastoupeny na prvních pozicích postupně až k těm zastoupeným nejméně. Pak to vypadá, že v takovém  krmivu je maximálně 20% luštěnin, což je perfektní. Který pes by nechtěl granule, ve kterých je hlavně maso?  Pokud ale celou směs ve směšovací nádobě zpracujeme do podoby vysušené granule, zbyde v ni ze 70% masa pouhých 21% sušeného masa a těch zbylých necelých 80% budou tvořit ostatní složky. Celý poměr se tedy obrátí.

Tato informace je tedy naprosto bezcenná a slouží jen ke zmatení zákazníka.

  1. Češi mají zlaté ručičky, ale také velice šikovné hlavy v obcházení zákonů. Legislativa EU umožňuje uvádět procentuální zastoupení masových složek různými způsoby. To umožňuje popisek udělat tak, krmivo vypadalo kvalitnější než reálně je. Některé deklarace jsou jasné – např. sušené kuře 20%, jiné jsou ošidné.

Pokud výrobce uvede kuře 60% (sušené) – jedná se o obsah čerstvého masa, které se teprve vysuší. Parádní fígl, že?

To stejné platí u deklarace kuře 40% (z dehydratovaného masa, ale může se dokonce „vloudit chybička“, kdy vypadne „z“). Pak můžou vzniknout krásné deklarace typu kuře 42%(dehydratovaného kuřete 25%, kuřecí moučka 17%). Opět dehydratované kuře v závorce a kdo ví, jestli se při překladu neztratilo “z” (tedy může být čerstvé před vysušením). Najednou je v tomto krmivu necelých 25% masa v sušině, což je skoro polovina…

Další trik který výrobci používají je kuře 50%( včetně 30% čerstvě zpracovaného kuřecího masa, 18% sušeného kuřecího masa a 2% kuřecího vývaru) – zde se do 50% masa započítala 2% vývaru, což maso není. Tento trik sice mění jen 1 či 2 procenta, ale jistě i vy znáte situace kdy váháte a rozhodují právě jednotlivá procenta.

  1. Matoucí je také informace hydrolyzovaný kuřecí protein (5%) – znamená to bílkovina, která se zavodnila a tím pádem se její obsah vody zmnohonásobil. Je to obdobná informace jako obsah čerstvého masa. V reálu je v krmivu kolem 1% této bílkoviny. Koho by to napadlo?

S proteiny jsou ještě další problémy – jak to s nimi je vám povím v kapitole o kvalitě surovin.

  1. Dalším trikem je fakt, že spoustu lidí napadne “pes potřebuje maso a to obsahuje hodně bílkovin. Takže logicky čím více bílkovin, tím více masa…” a hledají granule s co největším procentuálním zastoupením bílkovin. Tak to ale nefunguje. Neplatí to dokonce ani pro aktivní psy. Platilo by to v případě, že bychom porovnávali pouze krmiva se špičkovou kvalitou surovin u kterých je hlavním podílem sušené maso.

Pozor, velké množství málo kvalitní bílkoviny naopak škodí, protože zatěžuje ogranismus – hlavně játra a ledviny.

  1. Spousta lidí  se již naučila nekoukat jen na cenu, ale také na složení výrobků. Co už je ale velice málo známé je že původ surovin je srovnatelné důležitý jako složení. Kvalita surovin výrazně ovlivňuje kvalitu krmiva.

O nástrahách méně kvalitních surovin vám také povím příště, teď se budeme věnovat deklaracím.

Každopádně volte krmiva, kde je jasný původ surovin. U krmiv, kde jsou masové moučky je původ surovin téměř nedohledatelný. Je rozdíl mezi informací „vyrobeno v Británii“ a „vyrobeno z britských surovin“. Pozor na to. Realita je taková, že ve světě je jen několik továren, ve kterých se vyrábí většina značek krmiv. V jedné továrně se jich může vyrábět klidně 20.

Co málo kdo ví je fakt, že většina značek je soukromých. Jedná se o téměř stejné krmivo, které se sype do různých pytlů a je na nich různá marže. Co se však může lišit je právě kvalita surovin. Proto je důležité hlídat původ surovin s tím, že informace jako vyrobeno v EU alespoň pro mě rozhodně není dostatečná. Proč vám také povím…ale ne teď. Těšte se, máte na co.

Krásným příkladem jak funguje trend soukromých značek a marketing jsou krmiva Ontario, Sam´s field a Profine.  Téměř stejné granule v jiném pytli s jinou marží. Porovnejte si je a uvidíte. Co se ale může lišit je právě kvalita surovin. Továrna má sice své vlastní zdroje, ale každý kdo chce soukromou značku si ji může nechat vyrobit ze surovin, které sám dodá (tedy klidně podstatně levnějších a méně kvalitních). Opět platí, že u kvalitního krmiva lze tyto informace dohledat a výrobce je většinou sám rovnou uvádí.

Jak je na tom váš pes? Dostává opravdu kvalitní krmivo, nebo jste se nechali ošálit některým z fíglů výrobců krmiv?