Fígle výrobců krmiv – Jak se šetří na zpracování


Základním stavebním kamenem je zdraví. Pokud pejsek bude dostávat krmivo, které zatěžuje jeho organismus, je pro něj celkově podstatně těžší udržet zdraví a nebo se dostat ze zdravotních komplikací. Ta potíž je v tom, že vyznat se v krmivech je velice komplikované. Je to hlavně z toho důvodu, že každá firma má více možností jak uvádět skutečnosti týkající se složek v krmivu – jak kvality tak původu, každá země má trochu jinou legislativu – např. jinak přísné normy na maximální obsah škodlivých mykotoxinů, jiné normy na složení masových mouček a dokonce jiné normy na uvádění skutečností na obalech.  Z toho vyplývá že zjistit, co v krmivu reálně je patří k téměř nemožným úkolům. Nemá příliš smysl řešit přesné složení, pokud nemáte tyto základní informace. Pomohu Vám se alespoň trochu zorientovat v tricích, které výrobci dělají aby ošálili zákazníka.

Napadlo vás někdy, že i extrudované granule mohou mít různé zpracování a jak to ovlivňuje kvalitu krmiva? Na první pohled je granule jako granule…ale pokud se podíváte pozorněji, budete i vy schopni určit, jestli výrobce na zpracování šetřil.

Při levnějších způsobech zpracování dochází k úbytku živin, snadněji se schovají méně kvalitní suroviny, granule jsou hůře stravitelné a jsou méně chutné.

  • Tvrdost granule – čím tvrdší, tím více živin se ztratilo při sušení

Podle tvrdosti granule snadno poznáte, jestli výrobce při procesu sušení spěchal a vysokou teplotou v granulích zničil víc živin. Čím je granule tvrdší, tím vyšší teplota byla použita při sušení. Výrobce tedy šetřil. Kvalitnější granule jsou ty, které jsou měkčí a “nadýchané”. Přeschlé granule se navíc drolí.

  • Struktura granule – kvalitní granule má strukturu, není to jen homogenní hmota

Principem výroby extrudovaných krmiv je, že se všechny suroviny dají do směšovací nádoby a tam se vaří. Pak se hmota vpraví do extrudéru, kde se vše za vysokého tlaku a teploty hmota protlačí skrze síto a pak se krmivo suší. U kvalitních krmiv není vše rozemleté do homogenní hmoty, ale granule mají strukturu. Proč to tak je?

Homogenní hmota snadno schová nedokonalosti jako jsou méně kvalitní suroviny, nízký podíl masa (i když výrobce šikovně uvedl vysoký podíl masa čerstvého aby zmátl zákazníka)… Pokud je uvedeno “kuře”, v homogenní hmotě nezjistíte kolik tam bylo masa a kolik chrupavek a šlach.

  • Vůně – šetrněji zpracované krmivo si zachová přirozenou vůni

Granule upravované za nižších teplot a z kvalitnějších surovin si zachovávají vůni. Nejlépe je tento jev pozorovatelný na rybích granulích, které jsou nejvíce aromatické. Kvalitnější granule samozřejmě lépe voní a rozhodně z nich nejsou cítit umělé vůně. Ty se používají aby schovaly nedostatky jako méně kvalitní suroviny, nebo nízký podíl masa. Pokud výrobce suší a vaří rychleji rychleji, granule se navíc můžou spálit.

  • Levnější stroje nedovedou do granulí dostat vysoký podíl čerstvého masa

Granule vyráběné v levnějších strojích mají vždy omezené množství masa. Z toho důvodu vznikají různé ošemetní deklarace aby to vypadalo, že granule jsou kvalitnější než doopravdy jsou. Tedy čtěte složení.

  • Výrobci si kupují již hotové suroviny, které se jen míchají

Opět poznáte na pytli krmiva. Pokud je jasně uveden původ surovin a původ surovin odpovídá místu výroby, je pravděpodobné, že kvalita surovin bude vyšší. Tedy továrna která granule vyrábí má kontrolu nad kvalitou zpracování a zajímá jí to. Pokud výrobce uvede “původ surovin EU”, nakupuje suroviny odkud se to zrovna hodí. Pak je i zpracování surovin nestabilní a počítejte s tím, že takový výrobce se nemá čím chlubit. Jinak by se pochlubil. Všimla jsem si, že tento trend je i u za studena lisovaných granulí, kdy výrobce koupí už hotovou tepelně upravenou moučku a pak ji za studena lisuje do granulí…